Работни материјали (Работни листови за ученици и Листови со подготовка за наставникот)
3-страни за печатење - работни листови за ученици (студенти) со кратко повторување за решавање на 2х2 системи од линеарни равенки.

 

pdf  или  doc

 

(се отвора во нов прозорец)

7-страни за печатење

илустрирано упаство за наставникот со одговори и со чекор-по-чекор објаснување како да го користи Геогебра за работење со 2х2 системи линеарни равенки

 

pdf  или  doc  

 

(се отвора во нов прозорец)

Материјали за користење на симулаторот без интернет
Зипован фајл за користење на интерактивноста - симулаторот без интернет: brod_reka.zip
    (вклучува работни листови, страни за наставници, интерактивноста со потребните датотеки за геогебра и анимацијата).
Упаство: Направи папка на твојот тврд диск, кликни и зачувај го зип датотеката, со двоен-клик отвори ја зип датотеката и екстрактовај ја во нованаправената папка, отвори ја папката и направи двоен-клик врз дататеката brodreka.html.
Потребен софтвер: sunJava плејер, a oпционален софтвер: Геогебра
Метадата
Глобално Интерактивноста-симулатор за задачи за брод кој плови по река
Накратко Реално го гледа ефектот на влијанието на брзината на течењето на реката, на ефективната брзина на бродот.
Одделение 9-одделение    (добра задача за почетно решавање на систем од 2 равенки со 2 непознати)
Тема Алгебра
Стандарди Алгебра 1 9.0 ACT EE 28-32
Клучни зборови линеарни, равенки, систем, 2 променливи, алгебра, интерактивност, FOSS, аплет, офлајн, онлајн
Коментари Сликите се ужасни - ако има некој подобри ...  :)
Симнување brod_reka.zip
Автор Линда Стојановска - контакт, Зоран Трифунов - контакт
Тип Бесплатен софтвер - Геогебра: Се користи без или со интернет пристап и преведен на македонски
Употреба Потребно е: sunJava player

Интерактивноста (види ги работните листови за упаство за користење на ИнтерАктивноста)    

Кликни и влечи ги лизгачите за да се одреди:

    брзината на бродот во мирна вода, брзината на текот на реката и смерот на бродот.
Потоа кликни на копчињата за анимација:   
Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Поврзани теми: Нагоре македонски задачи математика makedonski zadaci matematika